Dinamična ali dialektična meditacija - skok v radost

Če ste med tistimi, ki jim klasična meditacija ne gre najbolje, potem poskusite z dinamično meditacijo. To je ena od najučinkovitejših Oshovih tehnik aktivne meditacije, ki so jo prepoznali tudi številni strokovnjaki s področja psihologije, socialnega dela in medicine in jo zelo uspešno uporabljajo pri skupinskem terapevtskem delu.

Dinamična ali dialektična meditacija - skok v radost (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
30. 10. 2018

Zakaj 'dinamična' meditacija?

Zato ker je življenje dinamično, igrivo. Življenje je živahno, kot reka, ki teče, se spušča, dela zavoje in nikoli ne miruje. Narava življenja je dinamična, dialektična, medtem ko je človeški um tog, logičen. Življenje je večno gibanje, valovanje, pretakanje energije med nasprotji. Nasprotno pa človeški um deluje linearno, v ravni črti. Ker ne sprejema nasprotij, zanj velja zgolj eno - črno ali belo. Zaradi načina življenja ljudje na Zahodu večinoma živimo iz uma oz. v glavi, zato smo postali statični, rutinski, mrtvi.

Sproščanje skozi napetost

Dinamična meditacija je metoda ustvarjanja sproščenosti skozi napetost. Zato so prve tri stopnje te tehnike namenjene ustvarjanju vrhunca napetosti skozi vse nivoje našega bitja. Specifičnost dinamične meditacije predstavljajo prve tri – aktivne faze. Te so namenjene temu, da bi lahko iz sebe izvrgli vse, kar smo v življenju globoko v sebi potisnili, da bi se prilagodili okolju in družbenim pravilom.

A naši strahovi, jeza, bolečina in druge emocije ne izginejo, s tem ko jih potisnemo. Zadržujejo se v naši energetski strukturi, medtem ko jih sami navzven prikrivamo - z nasmeški, resnostjo, strogostjo ali kako drugače. Vse potlačeno pa v nas ustvarja uničujočo notranjo napetost, iz katere izvirajo najrazličnejša bolezenska stanja.

Potrebno je 'eksplodirati'

Da bi lahko iz stanja napetosti prišli v stanje sproščenosti, je nujno odpreti notranji pokrov, ki pritiska 'našo paro' - potrebno je eksplodirati.

Zato z aktivnim specifičnim gibanjem v prvi fazi meditacije v sebi zbudimo blokirano energijo, da lahko steče. Sledi faza katarze, ki pomaga, da na varen način iz sebe izvržemo vse, kar smo potlačili oz. kar skrivamo (bes, solze, žalost, ranjenost ...).

Šele ko popusti naš notranji kaos, smo zares pripravljeni na meditacijo - na nepristransko opazovanje vsega, kar se v nas odvija - brez potrebe po ocenjevanju, presojanju, spreminjanju ali izboljševanju. S pravilnim izvajanjem dinamične meditacije se naš notranji prostor vse bolj širi, um pa umirja. S tem odpremo vrata številnim pozitivnim učinkom, ki jih prinaša dinamična meditacija.

Učinki dinamične meditacije:

  • energizira in sprošča telo
  • izvrže kronični in trenutni stres
  • harmonizira pretok energije
  • budi življenjsko energijo in speče potenciale
  • odpira center življenjske moči (haro)
  • intenzivira zavestnost/prisotnost

Prijava in termin: https://bit.ly/2EnI3ca

Človek mora odrasti, da bi bil združen, da bi postal celovit, da bi bil zdrav. Prerojeni boste. To je smisel meditacije.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri