Kmalu bomo spet veselo vrtičkali. Vrtičkanje pa ni opravilo, ki je primero le za babice, temveč je primerno za vse, ki bi si želeli izboljšati kakovost življenja. Navajamo nekaj razlogov, zakaj pridelovati svojo hrano, ki so nekaterim morda samoumevni, a vendar se je dobro zopet spomniti, zakaj je vredno poprijeti za vrtnarsko orodje.
1. Vedeli boste, kaj jeste
Ker je danes tako težko zaupati prehrambni industriji in se ne potrebujete več obremenjevati s tem, kateri dodatki v hrani so škodljivi. EPA je izdala, da je 60 % vseh herbicidov, 90 % fungicidov in 30 % insekticidov karcinogenih. Svetovna akademija znanosti pa pravi, da pesticidi samo v ZDA letno povzročijo vsaj 4 milijone primerov raka, rojstnih napak, poškodb živčevja in genskih mutacij. No, te podatki vas ne bodo več obremenjevali, ko boste imeli svojo hrano.
2. Več časa boste preživeli zunaj na zraku
Ker večina že tako preživi preveč časa za štirimi stenami.
3. Povečali boste samozadostnost
In posledično ne boste odvisni od trgovin ter prihranili denar.
4. Pregnali boste depresijo
Raziskave so pokazale, da kontakt z zemljo (kjer ni uporabljenih nobenih pesticidov) in njenimi mikroorganizmi spodbudi sproščanje serotina, naravnega antidepresiva, v možganih.
5. Pojedli boste več zelenjave in izboljšali svoje zdravje
In to takšne, ki vsebuje mnogo več hranil kot hrana, ki je izgubila svojo energetsko vrednost med tovorjenjem, skladiščenjem, v trgovinah...
6. Prihranili boste energijo
Koliko energije in goriva bi prihranili, če ne bi bilo potrebno transportirati toliko hrane po svetu?
7. Zmanjšali odpadke
In koliko nepotrebnih embalaž in plastike se porabi za vsa živila v trgovini...
8. Vzpostavili stik z zemljo
Kot družba smo v večini izgubili stik z zemljo, ki nam omogoča vse, kar potrebujemo. Z pridlovanjem svoje hrane boste vzpostavili povsem drugačen, posvečen in globlji odnos do zemlje in njenih darov.
- Preberite še: Zelenjavni vrt bi moral biti družinska vrednota
Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja