Pikantno-sadni nadev iz kvinoje, ajvarja in rozin je pravo presenečenje.
Za 4 osebe potrebujete:
• 200 g kvinoje • 900 ml juhe • 1 glavo koničastega zelja ali ohrovta • 300 g korenja • 2 čebuli • 2 stroka česna • 3 žlice ajvarja • 60 g rozin • 3 žlice olja • 2 žlici karija • 1 žlico jedilnega škroba • 100 g smetane • sol
Priprava:
1 Kvinojo oplaknite pod vročo vodo. V 500 ml juhe jo pustite lahno vreti približno 20 minut, nato pa naj stoji še približno 5 minut. Zelju odrežite 8 velikih listov in jih 1 minuto blanširajte v vodi. Nato jih oblijte s hladno vodo in otrite do suhega. Preostalo zelenjavo očistite. Preostalo zelje zrežite na četrtine in te na široke trakove. Korenje zrežite na rezine, čebulo in česen pa na kocke.
2 Kvinoji primešajte ajvar in rozine. Na vsak list zelja porazdelite osmino obloge in čeznjo zapognite stranice listov. Zvitek zvijte od kocena naprej in ga spnite z zobotrebcem.
3 V veliki kozici segrejte 2 žlici olja in na njem popecite zeljne zvitke. Nato jih vzemite ven. V kozico vlijte preostalo olje in na njem podušite čebulo, korenje in česen. Dodajte še zeljne trakove, 400 ml vroče juhe in kari . Nato v kozico položite tudi zeljne zvitke in jih pustite v pokriti kozici lahno vreti približno 10 minut. Po 5 minutah kuhe jih obrnite.
4 Zeljne zvitke vzemite iz kozice. Škrob gladko umešajte s smetano, z njim zgostite prevretek in ga začinite. Omako postrezite skupaj z zvitki.
Čas priprave: približno 1 ura in 20 minut.
Na osebo: približno 420 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 50 g.
Vir: Lisa.si
- Poglejte si še: Kvinojine kroglice