Razstrupljevalni gurmanski dan na Sensa vikendu

17. 4. 2013
Deli
Razstrupljevalni gurmanski dan na Sensa vikendu

Ta konec tedna smo nekaj ur preživljali s prav posebno osebo – Barbaro Radojlovič Barbarello. Za udeležence SENSA vikenda, ki smo ga preživeli ta konec tedna v Eko hotelu Park v Bohinju, je pripravila gurmansko delavnico, najboljše od vsega pa je, da te dobrote celo razstrupljajo. Ker se po vikendu počutimo odlično, smo se odločili, da recepte delimo tudi z vami. Pri odmerjanju imejte v mislih, da je 1 skodelica 2,3 dcl.

ZELENI RAZSTRUPLJEVALNI SMUTI

Za 2 osebi (oziroma za 5 oseb po 1 dcl)

green

Sestavine

-         1,5 skodelice kokosove vode

-         ½ skodelice narezanega manga

-         1 večje jabolko

-         1 skodelica špinače

-         ¼ limonine lupinice

-         ščepec stevije v prahu (po želji)

-         1/2 čajne žličke pšenične trave v prahu PlanetBIO

-         1/2 čajne žličke ječmenove trave v prahu PlanetBIO

-         ½ čajne žličke spiruline v prahu v prahu PlanetBIO

-         1/2 kapsule probiotikov v prahu

Priprava: vse sestavine zmešajte v Blendtec aparatu, do gladke konsistence. Postrezite v ličnem kozarcu – tako bo užitek v pitju zelenega smutija še večji.

JAGODNI CHIA PUDING

(za dva pudinga, oziroma štiri manjše porcije)

jagode

Sestavine

-         ¼ skodelice indijskih oreščkov

-         1 skodelica vode

-         1,5 jušne žlice sladila (agavin sirup PlanetBIO ali yacon sirup PlanetBIO)

-         ½ čajne žličke vanilije v prahu PlanetBIO

-         ščepec himalajske soli PLanetBIO

Priprava: vse sestavine zmešajte v močnem blenderju, do gladke konsistence.

-         2 jušni žlici chia semen PlanetBIO

V pripravljeno mleko dodajte chia semena, večkrat dobro premešajte z metlico, da se semena ne zlepijo skupaj in pustite stati 10 minut, da puding zaželira oziroma, da semena zaželirajo.

Sestavine za jagodni preliv

-         1/2 skodelice nasekljanih svežih jagod

-         1-2 jušni žlici naravnega sladila (agavin sirup PlanetBIO ali yacon sirup PlanetBIO)

Priprava: V močnem blenderju zmešajte vse sestavine za jagodni preliv.

-         ½ skodelice nasekljanih jagod

-         1 jušna žlica goji jagod PlanetBIO

-         1 jušna žlica kakavovih zrn PlanetBIO

Priprava: na dno posodice vlijte jagodno kremo in posujte nekaj sveže nasekljanih jagod, nato vlijte chia puding in rahlo premešajte. Na vrh posujte še goji jagode in kakavova zrna in dekorirajte s preostalimi nasekljanimi jagodami.

RDEČA KVINOJA Z RUKOLO, GRENIVKO IN AVOKADOM

Za 2 navadni porciji (oziroma 4-5 manjših)

solata

Sestavine

-         1 skodelica rdeče kvinoje

-         1,5 skodelice vode

-         ½ čajne žličke himalajske soli PlanetBIO

Priprava: Rdečo kvinojo kuhajte na zmernem ognju 25 minut, da se zmehča, vendar ostane še nekoliko hrustljava.

Sestavine za pomarančni dressing

-         4 JŽ pomarančnega soka

-         ¼ čž himalajske soli PlanetBIO

-         1 JŽ sezamovega olja

-         1 JŽ tamari omake

-         1 JŽ riževega kisa

-         ½ čajne žličke konopljinega olja PlanetBIO

Priprava: najprej v pomarančni sok vmešajte sol in pustite nekaj časa da se sestavini združita. Nato dodajte še preostale sestavine in dobro premešajte.

Sestavine za presni sir

-         1 skodelica prej namočenih (cca tri ure) indijskih oreščkov

-         2 jušni žlici kvasa v kosmičih (prehranski kvas)

-         1 jušna žlica limoninega soka

-         ½ nastrgane bio limone (limonina lupinica)

-         ½ čajne žličke himalajske soli PlanetBIO

-         1 jušna žlica nasekljane mlade čebulice

Priprava: vse sestavine zmešajte v močnem mešalniku, po potrebi dodajte malo vode, za lažje mešanje, vendar ne preveč, saj mora biti sir kompakten. Mešajte do skoraj gladke konsistence. Takšen sir lahko hranite v hladilniku do 4 dni.

Sestavine

-         1 grenivka, narezana na krhlje

-         ½ večjega, zrelega avokada, narezanega na krhlje

-         1 večja pest rukole

-         2 jušni žlici konopljinih semen PlanetBIO

-         3 redkvice narezane na tanke rezine

Sestavljanje: ko je kvinoja kuhana, pustite približno 10 minut, da se ohladi, nato vmešajte konopljina semena, rukolo in pomarančni dressing. Krožnik pripravite tako, da na eno stran položite kvinojo, dva krhlja avokada, dva krhlja grenivke, nato pa dekorirajte z narezanimi redkvicami in eno žlico presnega sira.

Barbara je goreča zagovornica zdravega načina življenja, ki ga vzdržuje z veganskim načinom prehranjevanja s poudarkom na izboru svežih, ekoloških sestavin. Je certificirana mojstrica priprave veganske in presne kulinarike, ki dokazuje, da se iz povsem naravnih in rastlinskih sestavin da pripraviti zelo okusne jedi, primerne za vsak dan ali za bolj posebne priložnosti.

Več o njej si lahko preberete na: http://www.barbarella.si

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez