Panchakarma – globoko ajurvedsko čiščenje in močna zdravilna tehnika

26. 4. 2015
Deli
Panchakarma – globoko  ajurvedsko čiščenje in močna zdravilna tehnika

Gre za ajurvedsko obliko globokega čiščenja, ki traja 10 dni in je precej bolj zapletena, zanjo pa bi si bilo treba vzeti kar dopust.

"Panchakarma je zelo koristno čiščenje in ga priporočam vsakomur, vendar pod pogojem, da je vse pravilno razumel in da je to pripravljen pravilno izvajati – nepravilna panchakarma namreč lahko naredi problem," opozarja ajurvedska zdravnica Swami in dodaja: "Panchakarma je zelo globoko čiščenje tako na telesnem kot na umstvenem in čustvenem nivoju; z njo čistimo tudi celične vzorce. Ker pri panchakarmi lahko pride do sprememb na umstvenem in čustvenem nivoju, lahko privrejo na površje potlačena čustva, kot so strahovi, jeza, žalost. Ta čustva se lahko pojavijo takoj po enem tednu izvajanja panchakarme, lahko pa šele po nekaj mesecih."

Panchakarma deluje tako globoko in dolgotrajno, da jo lahko izvedemo le dvakrat letno. Najbolje deluje ob prehodih letnih časov, ko čutimo, da je telo preplavljeno s toksini ali ko začutimo pomanjkanje energije. Traja 10 dni, ker je zelo zapletena – pri izvedbi moramo biti zelo natančni, saj ne smemo narediti nobene napake.

Najbolje je, da smo v času panchakarme sami s seboj, da je to čas, ki ga posvetimo samim sebi z meditacijo, pranayamo, mantra japo. V tem času se izogibamo stresnim situacijam in fizičnim naporom – ukvarjamo se z lahkimi deli in s seboj. Ayurveda pravi, da redna panchakarma, torej izvedba tega globinskega čiščenja dvakrat letno, predstavlja popoln nadzor nad zdravstvenim stanjem našega telesa.

Swami iz Tara Yoga Centra nam je opisala najpreprostejšo izvedbo domače panchakarme. Vse dni panchakarme pijemo velike količine tople vode, do tri litre, ali pa čaj iz kumine, koriandra in janeža.

1., 2. in 3. dan

Prve tri dni zjutraj na tešče pojemo 1 jušno žlico raztopljenega gheeja, v katerega dodamo:

  • vata: ščepec (in nič več) kamene soli (ne morske);
  • pitta: le čisti ghee;
  • kapha: ščepec trikatuja (ayurvedska mešanica).

Prve tri dni jemo le svojo dosha hrano – hrano, ki je določena glede na naše neravnovesje. Nič drugega.

Zvečer obvezno vzamemo eno ali dve tableti ali kapsuli (odvisno od proizvajalca) triphale. Če imamo triphalo v prahu, dve žlički raztopimo v vodi in popijemo.

4., 5., 6., 7., 8. in 9. dan

Masaža: Izvajamo samomasažo oz. ajurvedsko abhyango telesa od vrha glave do prstov na stopalih.

Pri tem uporabimo:

  • vata: sezamovo olje, zvečer;
  • pitta: sončnično olje, zvečer;
  • kapha: koruzno olje, zjutraj.

Olje v steklenici segrejemo v topli vodi na telesno temperaturo ali pa ga pustimo stati na radiatorju, ter z njim zmasiramo vse telo. Po masaži se oprhamo s precej vročo vodo ali pa si pripravimo vročo kopel. Pomembno je, da se spotimo.

Vsak večer vzamemo do dve triphali. Jemo samo kheechari in nič drugega. Naredimo ga tako: v polovico čajne skodelice basmati riža in polovice čajne skodelice zlatega mung dala dodamo dve jušni žlici gheeja in kurkumo, koriander, kumino in janež. Ta kheechari jemo za kosilo in večerjo.

7., 8. in 9. dan

Še vedno se masiramo in jemo kheechari, vendar se zdaj masiramo zjutraj, sledi vroča kopel, po kopeli pa čiščenje (laghoo shankaprakshala, kunjal kriya in jala neti kriya).

Po jala neti kriyi nosnici znotraj namažemo s sezamovim oljem ali gheejem. Mezinec namočimo v sezamovo olje ali v ghee in obložimo sluznico v nosnici.

Kheechari pojemo za kosilo in večerjo.

Zvečer vzamemo triphalo.

10. dan

Zadnji dan, 10. dan, lahko izvajamo samomasažo oz. abhyango in si privoščimo vročo kopel zvečer (ni pa nujno).  Še vedno jemo kheechari, vendar zdaj – glede na dosho – dodamo še zelenjavo.

Več o razmišljanju ajurvedske zdravnice Swami Vishwashakti Saraswati in dejavnostih Tara Yoga Centra v Ljubljani si lahko preberete na www.satyanandayoga.tara.si.

Petra Arula

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez