Kreša: majhna in ljubka

4. 5. 2010
Deli

Člani velike družine kreš so največkrat na prodaj v mini gredicah. Vedno očarajo s presenetljivo rafiniranimi različicami okusa. Naj gre za kruh z maslom ali azijske jedi: aromatične bilke vedno teknejo zraven.

Vodna kreša: nekoliko bolj trdni, zelo sočni listi imajo okus po hrenu. Slasten posip za pikantne skutne jedi, krompirjeve in testeninske solate.

Kreša daikon: brsti azijske redkve daikon so zelo aromatični in izboljšajo klasične jedi iz voka, pa tudi miso juho in suši.

Vrtna kreša: ob zadostnih količinah vode uspeva na vsaki okenski polici. Osvežilne, ostre liste se preprosto odreže kar v gredici. Masleni kruhki in jajčne jedi bodo z dodatkom kreše pravi užitek.

Kreša shiso: škrlatno obarvani ali zeleni brsti japonske zdravilne rastline prepričajo s sestavinami, ki pospešujejo prebavo, okus pa rahlo spominja na gorčico. Zelo dobro se poda k zrezkom ali ribam.

Jajčna solata s krešo

Za 4 osebe: 4 stebla zelene, 1 kumaro (brez pečk) in 2 rumeni papriki zrežite na drobne koščke. 4–6 mehko kuhanih jajc zrežite na rezine, 200 g kuhane šunke pa na trakove. Vse skupaj porazdelite po krožnikih. Posebej zmešajte 100 g sladke smetane, 100 g kisle smetane, 2 žlici balzamičnega kisa, sol in poper ter polivko prelijte po solati. Odrežite 1 šopek kreše in jo posujte po solati.

Pesto s krešo

Za 4 osebe: Porežite 1 majhno gredico kreše. Oplaknite 1 šopek rukole in jo osušite v solatni centrifugi (4–5 listov prihranite za okrasitev). Oboje grobo sesekljajte in v mešalniku zmiksajte z 2 olupljenima strokoma česna, 2 žlicami pinjol, 30 g parmezana, 50 ml oljčnega olja in 1 žlico limoninega soka. Pesto solite in poprajte, denite v skodelice in okrasite s preostalo rukolo. Ponudite k testeninam, perutnini ali ribam.

Juha iz bučk

Za 4 osebe: Očistite 750 g bučk in jih zrežite na kocke. Olupite 1 strok česna in
1 čebulo, oboje sesekljajte in popražite na 2 žlicah oljčnega olja. Dodajte bučke, 1 zavitek zamrznjene jušne zelenjave in 500 ml juhe, posodo pokrijte in juho kuhajte približno
15 minut. Prilijte še 100 g smetane in vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom. Začinite s soljo, poprom in 1 žličko limoninega soka. Odrežite 1 šopek kreše in jo posujte po juhi.

Kreša kapucinka

Listi in cvetovi ljubke plezalke so nadvse aromatični. Za to so zaslužne naravne snovi, ki imajo tudi protivnetni učinek.

Aromatični hrustljavi kruhki

Iz svežega kozjega sira oblikujte kot oreh velike kroglice. Povaljajte jih v sesekljanih cvetovih kreše in jih skupaj z listom kapucinke postrezite na popečeni čabati.