Jejte samo, kadar ste lačni

24. 3. 2011
Deli
Jejte samo, kadar ste lačni

Pravilna prehrana igra z oskrbovanjem telesa s potrebnimi prehranskimi sestavinami in z obnavljanjem organov pomembno vlogo pri zdravljenju in ohranjanju zdravja.

V zgodovini človeštva je bil vedno velik poudarek na uravnoteženi prehrani. Pred pet ali šest tisoč leti so indijanski modreci govorili, da je treba trdo hrano piti (dobro prežvečiti), tekočo pa jesti (dobro premešati v ustih).

Jejte samo, kadar ste lačni, pri prehranjevanju pa se držite načela zmernosti. Prenajedanje povzroča prebavne motnje in bolezni, saj se energija, ki jo telo potrebuje za obnavljanje, porabi za prebavo. Če ste slabo razpoloženi, raje ne jejte, saj se naši občutki preslikajo na hrano, ki jo vnašamo vase, s čimer svoje trenutno razpoloženje samo še krepimo.

Mnoge bolezni današnjega časa, kot so debelost, diabetes, težave s srcem in visok krvni tlak imajo svoje korenine v hrani, ki jo uživamo, ter v načinu njene pridelave in priprave. Zelo pomembno je, da jemo svežo hrano. Surovo sadje in zelenjava sta živa hrana, ki nam da veliko več dobrega od kuhanih živil. Kakovostna hrana nam pomaga na več ravneh: v boju proti vnetjem, pri zdravljenju bolezni, pri izgubi odvečnih kilogramov, pri soočanju s stresom ter pri ohranjanju zdravega in aktivnega telesa.

Če je že ne morete sami pridelati, jo zaradi vedno večje ozaveščenosti o tem, kako njena pridelava vpliva na naše telo, kupite pri bližnjem kmetu, za katerega veste, da mu je bližje naravno kmetovanje kot čim večji in bogatejši pridelek, ‘obogaten s pesticidi ali celo genetiko’, na ekološki tržnici ali po spletu (mojatrznica.si, zelenizabojcek.si, ekolife.si).

Počasno in ozaveščeno prehranjevanje se v današnjem hitrem tempu življenja morda zdi luksuz, a spomnimo se, da vse vere in kulture poznajo tradicijo molitve pred obrokom. Eden izmed pomembnih razlogov za to je, da molitev umiri um in nam pomaga, da se zavemo okusa in vnesene količine hrane, prav to pa je izjemnega pomena za dobro prebavo in ugodne učinke hrane na telo in um.

Za upočasnitev staranja priporoča naravna medicina vegetarijansko prehrano. Z uživanjem mesa se povečuje vnos toksinov, za njegovo prebavo pa se porabi veliko več energije. Po nekaterih znanstvenih raziskavah meso povzroča prekomerno nalaganje kristalov sečne kisline, kar lahko povzroči bolezni, kot so revmatizem, ledvični kamni, putika in žolčni kamni. Hrana vpliva na stanje uma: sveža in polna hrana je živa in bogata z energijo, zato nas dela ustvarjalne in pozitivne.

Napačne kombinacije živil (celo svežih), kot je na primer banana (sladko) ali suho sadje s kislim (ananas, kivi, granatno jabolko, pomaranča) ali pa lubenica v kombinaciji s katerim koli drugim sadjem ter industrijsko obdelana hrana, povzročajo omračitev uma.

Pred vsakim obrokom se za hrano, ki jo nameravate pojesti, zahvalite Bogu, vesolju ali naravi. Zavedajte se vsakega grižljaja, razvozlajte vsak odtenek okusa. Naj se vsaka trohica zaužite hrane pretvori v eliksir življenja, ki bo vaše telo napolnilo z zdravjem in mladostjo.

Željka Ciganović

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja