Jamie Oliver: "Dostop do dobre, sveže in hranljive hrane je človeška pravica vsakega otroka."

12. 5. 2016
Deli
Jamie Oliver: "Dostop do dobre, sveže in hranljive hrane je človeška pravica vsakega otroka." (foto: Profimedia)
Profimedia

Otroci se v šolah učijo vse mogoče informacije, skoraj nič pa ne izvedo o prehrani in njenemu vplivu na življenje, od kod hrana prihaja, kako je proizvedena. 

Z industrializacijo je odnos med hrano in človekom postal popolnoma nepovezan. Pa je prehrana res tako nepomemben del življenja, da si ne zasluži pozornosti v šolah? Komu ni v interesu, da bi otroci razvili pozornost glede tega, kaj jedo in ozavestili kako v resnici vpliva hrana na telo (in duha)? Hrana seveda ni edini vzrok za bolezni, je pa pomemben del mozaika zdravja. Napačno prehranjevanje slej kot prej terja svoj davek, ljudje pa se tega ne zavedamo, saj nas ni o tem nihče kaj dosti poučil. Ko zbolimo, iščemo rešitve pri zdravnikih, ki prav tako običajno ne dajejo pozornosti na prehrano. Kuharski mojster Jamie Oliver v želji po ustvarjanju zdravja za naše otroka povzdiguje svoj glas in poziva ljudi, da se mu pridružijo.

Jamie Oliver s svojo globalno iniciativo »Food Revolution« in dogodkom »Food revolution day« združuje kulinarične dogodke in aktivnosti po celem svetu, ki skupaj v en glas sporočajo: »Navdušimo otroke za pripravo svežih jedi!« Zavzema se za vrnitev učenja o prehrani v izobraževalni sistem in želi, da se vsak otrok nauči pripraviti jedi ter pouči o tem, od kje hrana prihaja in kako vpliva na njegovo telo.

»Dostop do dobre, sveže in hranljive hrane je človeška pravica vsakega otroka. Milijone otrok se prehranjuje s preveč napačne hrane, milijone otrok pa ne dobiva dovolj hrane, da bi sploh lahko zrastli in se razvili. Nekaj je potrebno storiti. Moramo se združiti v močan glas in prisiliti vlade in podjetja, da ustvarimo bolj zdrav in srečnejši svet za prihodnost,« opozarja Jamie. Tako bo 20. maj dan, ki bo namenjen krepitvi veščin in veselja do priprave zdravih in okusnih jedi iz svežih in nepredelanih sestavin.

Dan prehrambne revolucije Jamieja Oliverja tudi v Sloveniji

Tudi Slovenija se pridružuje dogodku: 20. maja 2016 Zdrava juhica, Zavod Kalejdoskop že 4. leto zapored organizira kulinarični Festival za otroke in družine, ki bo tokrat v Družinskem centru Mala ulica v Ljubljani.

Food revolution day 20. maja v Ljubljani Foto:Martina Zaletel

»Otrokom želimo na preprost, igriv ter njim zanimiv in razumljiv način približati pomen zdrave prehrane ter jih navdušiti nad samostojno pripravo jedi. Na kulinaričnem druženju v Mali Ulici bomo skupaj s kulinarično mojstrico Valentino Smej Novak ter ustvarjalkami Boobeefoodee in Čarobni otroci pripravljali preproste, slastne jedi in hranljive namaze, ki jih bomo začinili s kančkom čarovnije. Povezali smo se tudi z društvom Planet Zemlja, ki bodo ponazorili peko od zrna do kruha. Skupaj z otroki se bomo prelevili in vživeli v slastno sadje in zelenjavo ter odigrali poučno predstavo, zabavno hrano pa bomo spoznavali tudi s pomočjo didaktičnih »Lego education« kock ter igrivih ustvarjalnih delavnic. V soboto pripravljamo tudi druženje z mamicami ustvarjalkami in blogerkami, ki ga bomo nadgradili s tradicionalnim pogovorom za starše o prehrani in vzgoji otrok, letos v sodelovanju s Familylab ter Centrom ZA zdravljenje avtizma,« je povedala Irena Tomažin, ustanoviteljica projekta Zdrava juhica.

Zakaj potrebujemo revolucijo hrane?

Ker je skrb zbujajoč porast bolezni povezanih s prehrano in ker imamo ljudje pravico do zdrave prehrane. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je imelo leta 2008 s čezmerno telesno težo težave 1,4 milijarde odraslih in več kot 40 milijonov otrok, mlajših od 5 let. Ker vedno več ljudi zboleva zaradi dnevne neprimerne prehrane, ki vsebuje veliko predelanih nezdravih maščob, soli, sladkorjev in umetnih aditivov, svoj davek pa prispevata tudi pomanjkanje gibanja na svežem zraku ter spoštovanja kulture prehranjevanja. Enostavno, ker ni prav, da otroci zbolevajo zaradi neodgovorne družbe.

Jamie Oliver foto: arhiv Jamieja Oliverja

»Še nikoli nisem bil tako zaskrbljen glede globalnega stanja zdravja naših otrok. Hkrati pa sem popolnoma pozitiven, da lahko ta val obrnemo. A to lahko storimo samo združeni, le kot en glas bomo imeli moč, da naredimo pomembne in dolgotrajne spremembe, kako naši otroci dostopajo, konzumirajo in razumejo hrano. Še nikoli poprej ni bilo tako enostavno razširiti informacij, da vzbudimo debato in koristimo našo kupno moč kot potrošniki v takšni smeri, da bodo velika podjetja in industrije primorane spremeniti svoje prakse. Priča smo vznemirljivim, a hkrati zastrašujočim časom. Zdravje bodoče generacije je resnično v naših rokah. Bistvo prehrambne revolucije je, da vsak od nas prida svoj prispevek. To ne pomeni, da moramo vsi delati radikalne spremembe – vsi imamo moč, da prisostvujemo k večji sliki z majhnimi in pozitivnimi koraki, pa naj bo to kuhanje z našimi otroki, branje o prehrani, deljenje informacij ali kupovanje produktov, ki podpirajo pravičnejši sistem – vse šteje. Gre za grajenje družbe – strokovnjakov, staršev, združb, aktivistov, oblikovalcev politike, znanstvenikov, tebe, mene – in spreobračanje kolektivnega hrupa v močno gibanje. Uporabimo tehnologijo, da povzdignemo glasove v skupen in močan zbor. Ne bi moral živeti sam s seboj, če ne bi poizkusil narediti spremembe, če bereš to, pa ti verjetno prav tako,« je zapisal Jamie na svoji spletni strani.

Irena Tomažin, Zdrava Juhica in Vita Foto: Martina Zaletel

Počasi se med ljudi vrača potreba in želja po vključevanju v celoten proces pridelave in priprave hrane. Počasi nam ni več vseeno, kaj dajemo vase, saj se zavedamo, kako močno vpliva na nas. »Za konkreten premik na področju kakovosti prehrane pa je potreben odziv in sodelovanje celotne družbe – tako javnih in vzgojno-izobraževalnih institucij, strokovnjakov, proizvajalcev in pridelovalcev hrane kot medijev, zlasti pa staršev, ki dnevno sprejemajo odločitve o tem, kakšno hrano uživajo njihovi otroci, kje jo kupujejo ter koliko časa namenijo prehrani v družini. Navduševanje otrok in njihovo vključevanje v pripravo okusnih, zdravih in raznolikih jedi je gotovo eden izmed pomembnejših pristopov k dvigu kakovosti prehrane in življenja bodočih generacij. Kajti prehranska pismenost je pravzaprav osnovno znanje, ki smo ga našim otrokom in bodočim generacijam dolžni zagotoviti,« dodaja Irena, ki bo od 20. do 22. maja na kulinaričnem Festivalu za otroke in družine v centru Mala ulica v Ljubljani skupaj s prijatelji in partnerji navduševala otroke, da vzljubijo nekaj tako elementarnega, kot je hrana. Da bodo zrastli zdravi, vzpostavili nov odnos s hrano in prispevali svoj del k boljšemu svetu.

Več o "Food Revolution Day" festivalu v Ljubljani TUKAJ.

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez