Hrepenenje po določeni hrani je z ajurvedo preteklost

6. 8. 2015
Deli
Hrepenenje po določeni hrani je z ajurvedo preteklost

Že davno je bil za ljudi okus tisti, ki je človeku povedal, ali je hrana zanj dobra ali strupena.

Živali v divjini in nekatere domače živali se še vedno orientirajo na okus, ko izbirajo, katero hrano naj pojedo in katero ne. Pes na primer ne razmišlja, ali naj poje travo ali ne. Ko možgani »sporočijo«, da je telesu potrebno čiščenje, pes nagonsko poje travo. Pes tudi ne razmišlja, katero travo naj poje. Poje tisto, ki jo njegovi možgani prepoznajo po vonju in okusu, da bo do dobro naredila za celo telo.

Človek pa je v tako imenovanem modernem času zgubil stik s svojo naravo in občutki, zato se je razvila moderna znanost, ki govori, koliko proteinov, koliko maščob in ogljikovih hidratov, koliko vitaminov in mineralov moramo vnesti v telo. Znanost pa ni v stiku z vsakim posameznikom in ne ve, kaj točno posameznik potrebuje. Vrednosti posameznih hranilnih snovi, ki jih navaja znanost, so zgolj povprečja, ki morda prav za vas ne veljajo, zato morda čutite prekomerno potrebo po določeni vrsti hrane.

Uživanje hrane, brez da bi sledili svoji naravi in čutilom, pa vodi v ustvarjanje neravnovesja energij v telesu to pa posledično v prekomerno telesno težo, v depresije in druge bolezni, kot so sladkorna, povišan holesterol, osteoporoza, bolezni srca in ožilja, avtoimune bolezni (rak, demenca, astma, Cronova bolezen, alergije ...), bolezni psihe in druge bolezni.

Možgani so naš glavni računalnik in naš jezik je »opremljen« z živci, ki so povezani neposredno z možgani, brez vmesnih »postaj«. Jezik takoj, ko zaužijemo hrano, pošlje v možgane informacijo o okusih in vonjih v hrani. Če je nekega okusa premalo, potem možgani ustvarijo željo (potrebo) po več hrane, ki nam primanjkuje. Če ne vnesemo ustrezne hrane, ki je potrebna, potem je želja (potreba) stalno prisotna.

Naš naravni mehanizem zaznavanja hrane lahko poruši umetna hrana (hrana z umetnimi dodatki, toksičnimi substancami, genetsko predelana hrana, hrana, ki vsebuje hormone) ali pa naše neznanje (prepričanja), katero hrano moramo jesti. V obeh primerih je um tisti, ki je prevzel taktirko nad naravnim ravnovesjem v telesu in ustvaril neravnovesje.

Kako delujejo čutila povprečnega modernega človeka, je leta 1968 v članku The User Illusion (Uporabnikova iluzija) predstavil Tor Nørretranders. Pravi, da človek na sekundo sprejme 11.201.000 signalov (10.000.000 svetlobnih, 1.000.000 čutnih, 100.000 zvočnih, 100.000 vonjev in 1.000 okusov). Od tega izbere v povprečju le 77 zaznav: 40 svetlobnih, 30 zvočnih in 5 čutnih signalov, 1 okus in 1 vonj. Kam se torej razgubijo vsi ostali vonji in okusi, ki jih sprejmete?

Naša sodobna družba daje poudarek predvsem na vidnih (svetlobnih) zaznavah, zato se večina ljudi odloča za hrano, ki »dobro zgleda«. Na drugem mestu so zvočni signali po katerih se večina ljudi orientira, zato se tudi odloča glede na to kolikokrat je slišal reklamo o neki hrani npr.: »vegeta, da bo imela hrana boljši okus« oz. v ozdaju v možganih odmeva omejujoče prepričanje, ki ste ga slišali v preteklosti npr.: »jej meso, da boš močan«. Umetna sredstva, ojačevalci okusa in vonja ter kemični dodatki pa zbrišejo še ostale naravne mehanizme za odločanje za hrano, ki najbolj koristi vašemu telesu.

Da boste sledili potrebam svojega telesa, je zato pomembno, da vaši občutki - vonj in okus - začnejo bolje delovati in da razmislite, ali je prepričanje (npr. videz in mnenje) o neki hrani resnično ali ne. Poznam damo, ki je z načinom hranjenja v celi vojski spremenila njihova omejujoča prepričanja – celodnevno naporno turo je zlahka zmogla z eno banano, eno žitno ploščico in vodo, čeprav so bili drugi prepričani, da je potrebno pojesti veliko mesa, čokolade in makaronov, da imaš mišice, da zmoreš naporen celodneven pohod. Na pohodu je bila edina ženska in je prva prišla na cilj.

Ajurvedska hrana vam nudi možnost, da svoja čutila ojačate in postanete bolj senzibilni ter da se bolj približate svojim resničnim naravnim potrebam. Ko so vaše naravne potrebe zadovoljene, boste zdravi in zadovoljni.

Ajurvedska prehrana temelji na občutkih vašega jezika, dobesedno. Ajurvedska hrana z nami govori neposredno skozi okus. Občutki našega jezika so naravni vodnik za pravo prehrano. Okušalni mešički niso samo senzorji okusa, temveč istočasno tudi ključi, ki preko možganskih centrov in živčnih povezav odpirajo vrata do hranilnih snovi v hrani, ki jo pojeste, ter omogočijo, da se zbudi celotni prebavni trakt. Okusi v ajurvedski hrani namreč zbudijo dele možganov, ki stimulirajo proizvodnjo encimov in drugih snovi, prebavni ogenj in izločanje.

Vse to pa omogoči, da se hrana dobro predela in da telo iz hrane črpa, kar potrebuje, na koncu pa izloči kar ne potrebuje in druge produkte predelave. Tako se povežemo z modrostjo našega telesa, to pa ima za posledico harmonijo, ravnovesje in zdravje.

Ker v ajurvedi poznamo 6 okusov, si poglejmo, kaj teh 6 ključev odpira v našem telesu.

6 ključev

Spodaj je predlog za okusen zajtrk, ki uravnoveša vse tri doše.

Če hočete nekaj narediti za sebe vas vabimo, da pridete na Ajurvedsko svetovanje k dr. Ramkumarju. Svetovanje bo samo v petek 28. 8. 2015. Ena oseba je odpovedala, zato imamo še eno prosto mesto.

Prijave za svetovanje na petr.zupan@bisernica.si in www.bisernica.si

Na predavanjih 27. 8. in 28. 8. 2015 pa boste imeli priložnost poskusiti tudi Ajurvedsko hrano. Vsak udeleženec bo obdarjen tudi s knjigo Z dotikom do zdravja, kjer so opisane tehnike za ustvarjanje ravnovesja energij v telesu. Predavanji bosta v Centru EKO365 v Ljubljani.

Vstopnice za dogodek lahko kupite na vseh Eventim točkah, tudi na spletu.

Da boste že zajtrk začeli zdravo, vam priporočamo Amarant z javorjevim sirupom

Uravnoveša vse tri doše in je zelo hranljiv (primeren še posebej če se odpravljamo na športne izzive na primer gremo v hribe, celodnevno kopanje, kolesarjenje)

Sestavine:

  • ½ skodelice amaranta
  • ščep bengalskega črnega popra
  • žlica prečiščenega masla (ghee)
  • ščep himalajske soli
  • žlica bučnih semen
  • žlica javorjevega sirupa
  • skodelica vode

Priprava (cca 15 min)

Na prečiščenem maslu na hitro popraži ščep zmletega popra. Dolij vodo ter dodaj amarant in himalajsko sol. Kuhaj cca 10-15 minut (če zmanjka vode, jo še dolij). Odstavi od ognja in pusti stati 5 min, da se vsa voda vpije v žitarico. Preden postežeš posuj z bučnimi semeni in prelij z javorjevim sirupom.

Dr. Neja Zupan

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja