Blagodejne lastnosti paradižnika

8. 7. 2013
Deli
Blagodejne lastnosti paradižnika. (foto: Kristina Lenard)
Kristina Lenard

Ni pomembno, ali imate najbolj sveže ali konzervirane plodove: v družini zelenjave je paradižnik v vsaki obliki najmočnejše orožje proti škodljivim sončnim žarkom. To poletje izkoristite njegove blagodejne lastnosti.

Paradižnik je bogat z antioksidanti, ki koži pomagajo, da se prilagodi UV-žarčenju. Znani zdravstveni guru dr. Oz prav zaradi tega priporoča eno žlico paradižnikovega koncentrata na dan nekaj mesecev pred večjo izpostavljenostjo soncu.

Poleg likopena vsebuje paradižnik še cel niz drugih hranljivih snovi z lastnostmi antioksidantov, kot sta vitamina C in A, ki nevtralizirata škodljivo delovanje prostih radikalov.

Za vas smo pripravili nekaj receptov:

Paradižnikova marmelada

  • 1 kg zrelih paradižnikov
  • 600 g sladkorja
  • kozarček ruma


Paradižnike potopite v vrelo vodo ter jim nato odstranite kožo in peclje. V posodo dajte cele paradižnike in preostale sestavine. Kuhajte do želene gostote, pretlačite in prelijte v dekorativne kozarce.

Polnjeni paradižniki

  • 8 paradižnikov
  • 250 g tunine
  • 20 g krušnih drobtin
  • 20 ml oljčnega olja
  • šopek peteršilja
  • oljčno olje za pekač
  • sol
  • poper


Paradižnike izdolbite in jih napolnite s tunino, ki ste jo prej posolili, popoprali in zmečkali z vilicami. Iz krušnih drobtin, oljčnega olja in sesekljanega peteršilja naredite zmes in z njo prekrijte napolnjene paradižnike. Pecite 20 minut v pečici, segreti na 200 stopinj Celzija.

Bela paradižnikova juha

  • 4 veliki paradižniki
  • 1,8 l vode
  • 3 stroki česna
  • lupina ene pomaranče in sok ½ pomaranče
  • žlica oljčnega olja
  • majhen lovorov list
  • vejica peteršilja
  • groba sol


Paradižnike potopite v vrelo vodo in jim nato odstranite kožo. V posodo dajte cele paradižnike in preostale sestavine ter začinite. Kuhajte na majhnem ognju, da polovica tekočine izpari. Pazite, da paradižniki ne razpadejo. Juho precedite skozi gazo. Postrezite z nasekljanimi suhimi figami.

Češnjevi paradižniki s kozicami

  • 400 g češnjevih paradižnikov
  • 100 g kozic
  • 3 stroki česna
  • oljčno olje
  • timijan
  • sol
  • poper


Paradižnike potopite v vrelo vodo in jim nato odstranite kožo in peclje. Pekač premažite z oljčnim oljem in po njem posujte narezan česen. Po pekaču razporedite paradižnike. Čez vse polijte malo oljčnega olja, posolite, popoprajte in posujte s timijanom. Pecite 15 minut v pečici, segreti na 200 stopinj Celzija. Proti koncu peke dodajte še očiščene in začinjene kozice. Pecite še od tri do pet minut.

Recepti: Dragan Grbić, foto: Kristina Lenard

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja