9 zdravih živil

27. 4. 2018
Deli
9 zdravih živil (foto: profimedia)
profimedia

Okusite darove narave, ki so jih stoletja pred nami uporabljala številna ljudstva kot zdravilo, hrano za dolgo življenje, srečo in lepoto.

A poleg naštetih eksotov nikar ne pozabite na jagodičevje iz domačih gozdov, plodove in liste oljk ter druge dobrote, ki rastejo pred domačim pragom in so prav tako polni antioksidantov in drugih blagodejnih snovi za vaše telo.

1. Kokosova voda 

V nasprotju z belim mlekom iz zrelega ploda je kokosova voda bister sok iz mladega zelenega kokosa. Pravijo ji tudi tekočina življenja, ker je z obilico vitaminov, mineralov in aminokislin podobna krvni plazmi, zaradi česar jo v nekaterih deželah še vedno uporabljajo kot naravno infuzijo.

Koristi

Kokosova voda, pakirana v stekleničko ali tetrapak, ima veliko dobrih vplivov na človekovo telo. Deluje kot osvežilni izotonični napitek, ki telesu vrača tekočino in mu daje energijo med telesnimi napori.

Izboljšuje tudi presnovo in z njo prebavo, čisti ledvica, krepi telesno odpornost in uravnoveša pH telesa, zaradi česar je popoln napitek za dopolnjevanje telesnih tekočin. 

2. Murva

Ta sredozemski, na soncu posušeni plod drevesa bele murve je idealen sladek in zdrav prigrizek. Grizljamo ga lahko samostojno ali ga dodamo v sadno solato, frape, kompot ali kosmiče, ali pa iz nje skuhamo marmelado.

Ker je drevo murve naravno odporno proti zajedavcem in boleznim, plodov ni treba škropiti s pesticidi, zaradi česar so murve organski izdelek.

Koristi

Tradicionalna kitajska medicina uporablja plodove bele murve za zdravljenje slabokrvnosti, splošne slabosti, sladkorne bolezni, zaprtja ter za izboljšanje krvne slike.

Murva ima visok delež naravnih sladkorjev (večinoma glukoze in fruktoze), ki zagotavljajo hiter vir energije, ter relativno visoko raven beljakovin, ko gre za sadje (okoli 10 odstotkov) ter prav toliko vlak­nin, ki so pomembne za uravnavanje prebave.

Je dober vir mineralov (kalcija, fosforja, kalija, magnezija) ter vitaminov (C, E in K), pa tudi močnega antioksidanta resveratrola, ki ima protivnetno in protirakavo delovanje, zaradi česar je supersladica. 

3. Marelične koščice

Marelične koščice lahko prevarajo – ker so po videzu, okusu in vonju podobne mandljem. Tako kot drugi oreščki so marelične koščice zelo hranljive in jih lahko jemo same ali jih dodamo med kosmiče, žitarice ali v solato, paziti pa moramo le, da jih ne pojemo preveč (največ žlica na dan).

Koristi

Nekateri raziskovalci menijo, da himalajski narod Hunzi svojo dolgo življenjsko dobo dolguje vsakdanjemu uživanju mareličnih koščic. Poleg tega, da so zelo nasitne, vsebujejo esencialne maščobne kisline in aminokisline ter obilico vitaminov in mineralov.

So bogat vir redkega vitamina B17, ki ga nekateri biologi in medicinski strokovnjaki navajajo kot alternativno terapijo za zdravljenje raka. 

4. Kakavova zrna

Vaša najljubša sladica je v izvirni obliki popolnoma drugačnega videza in okusa od tiste, ki jo kupite v trgovini. Glavna surovina izdelave čokolade je kakavovo zrno oz. posušeno fermentirano seme kakavovca, katerega specifičen grenki okus komaj lahko primerjamo s čokolado, ki jo kupimo v trgovini.

Če ga zmešamo s svežim ali suhim sadjem, oreščki, če ga vmešamo v sladico, bomo dobili sproščujoč prigrizek.

Koristi

Upravičeno mu rečejo hrana bogov. O tem, kako močno so cenili kakavova zrna, govori dejstvo, da so jih v civilizaciji Majev uporabljali kot plačilno sredstvo.

Plod kakavovca deluje kot obrambni ščit pred stresom, saj kemične snovi, ki jih vsebuje, spodbujajo ustvarjanje serotonina, nevrotransmiterja, odgovornega za dobro razpoloženje, anandamida in dopamina, ki dajejo občutek zadovoljstva in dobrega razpoloženja. Femiletilamin iz kakavovega zrna povečuje zbranost in budnost.

Kakavova zrna prekašajo tudi črno vino in zeleni čaj kot vir antioksidantov. 

5. Chia semena

Semena rastline Salvia hispanica iz družine kadulja izvirajo iz Mehike in Južne Amerike, kjer so jih gojili starodavni prebivalci Maji in Azteki kot energijsko živilo, popolno za celodnevne bojne pohode in iskanje plena.

Semena so nevtralnega okusa, pred zaužitjem pa jih je treba namočiti v vodi. Uporabljamo jih lahko tudi kot naravno želirno sredstvo ter za pripravo brezglutenskega kruha.

Koristi

Spadajo v skupino superživil, ker imajo dvakrat več omega3 maščobnih kislin kot losos, trikrat več antioksidantov kot borovnice, petkrat več kalcija kot mleko, trikrat več železa kot špinača in dvakrat več kalija kot banana.

Povečujejo telesno vzdržljivost in splošno zdravje, izboljšujejo prebavo in so zelo koristna med shujševalnimi dietami, ker dajejo občutek sitosti. Obenem nižajo visok krvni tlak, blažijo PMS, pomagajo pri gradnji mišic in tkiv ter so odlična za prehrano športnikov.

Ženske navdušuje dejstvo, da poleg dobrih učinkov na zdravje krepijo lase in izboljšujejo videz kože. 

6. Yacon v prahu

Sladkast yaconov prah pridobivajo z mletjem posušene gomoljaste korenine rastline istega imena, ki raste v Andih. Po okusu je podoben karameli. Yaconov prah uporabljajo kot naravno sladilo.

Zahvaljujoč njegovi sestavi in delovanju je primeren za sladkorne bolnike in osebe, ki imajo težave s kandido, ker se sladkor, ki ga vsebuje, ne absorbira v kri. Zaradi sadno-karamelne arome je odličen za pripravo sladic, pa tudi za slajenje čaja in kave.

Koristi

Yaconu daje sladko aromo njegova glavna sestavina – inulin – naravni probiotik, ki spodbuja rast koristnih bakterij v črevesju. Yacon torej normalizira prebavo, obnavlja črevesno floro, pomaga proti zaprtju in okužbam črevesja.

Zmanjšuje tudi raven holesterola v krvi ter ne vpliva na višanje ravni sladkorja v krvi. Z eno žličko boste zaužili le 50 kalorij. 

7. Neem v prahu

Azadirachta indica ali neem ima sloves svetega drevesa, ki ga zaradi širokega spektra zdravilnih učinkov opisujejo tudi kot prijatelja in varuha indijskega kmeta.

O njegovi vrednosti govori tudi dejstvo, da so ga Združeni narodi razglasili za drevo 21. stoletja. Iz prahu listov Neema lahko skuhate čaj, ki vas bo znotraj hladil, zaradi česar je idealen poletni napitek, iz njega pa lahko naredite tudi pripravke za nego kože in las.

Koristi

Vsakdanje pitje neemovega čaja priporočajo za krepitev odpornosti ter kot pomoč v preprečevanju sladkorne bolezni. Izboljšuje tudi vid, krepi nohte in lase ter miri alergije (npr. na cvetni prah), pomaga pri sečnih težavah, težavah s prebavo ter blaži bolečine pri artritisu in bolečine v mišicah.

Ščiti tudi jetra pred toksičnim delovanjem zdravil ali virusov. Nosečnice in ženske, ki načrtujejo nosečnost, ga ne smejo uživati! 

8. Kurkuma

Malce grenkast okus te začimbe oplemeniti tako sladke kot slane jedi, a če neradi eksperimentirate v kuhinji, bo kurkumin čaj preprosto, a enakovredno nadomestilo, saj deluje zdravilno tudi v zelo majhnih odmerkih. Za še večji učinek dodajte kurkumi malce popra.

Koristi

Aktivna zdravilna sestavina kurkumin, po kateri je začimba dobila ime, je ena od najmočnejših naravnih protivnetnih in antibakterijskih snovi.

Raziskave potrjujejo njegov blagodejen vpliv na preprečevanje raka debelega črevesja, prostate, pljuč in prsi. Pomaga tudi pri zdravljenju Crohnove bolezni ter ščiti pred Alzheimerjevo, po novih študijah pa ustavlja celo napredovanje multiple skleroze.

Svojo dobro naravo bo pokazal tudi z blaženjem bolečin, predvsem če imate težave z artritisom in revmo. Pomagal bo tudi osebam z vnetjem sinusov, s kandido, kožnimi težavami ali prebavnimi motnjami. 

9. Čemaž

Divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec so le nekatera med imeni te spomladanske rastline, za katero prehranski strokovnjaki pravijo, da je celo bolj zdrava kot česen.

Naberite ga v gozdu ali kupite na tržnici in potem eksperimentirajte v kuhinji, ker sveži listi čemaža lahko kot začimba odišavijo enolončnice, solate ali meso, njegov poln okus pa lahko raziskujete v kremni juhi ali gozd­nem pestu genovese, v katerega ga nasekljajte namesto bazilike.

Koristi

Čemaž je najboljši svež, saj s sušenjem izgublja zdravilne učinke. Tako kot navadna čebula in česen vsebuje žveplove spojine, ki so odgovorne za oster vonj, pa tudi za blagodejno delovanje na zdravje, obenem pa je v njegovih listih tudi ogromno klorofila, ki je velik razstrupljevalec in antioksidant.

Žveplove spojine imajo protiglivične lastnosti in jih uporabljajo kot alternativno terapijo za kandido. Učinkovite so tudi pri nižanju krvnega tlaka ter ravni holesterola v krvi in zdravljenju kardiovaskularnih bolezni.

Magda Dežđek, priredila: Petra Arula

Za strokovni pregled članka se zahvaljujemo prehranski strokovnjakinji Mariji Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh.; soavtorici knjig Zdrava prehrana je prava odločitev ter Zdravje je naša odločitev.

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez