Tofu feta

27. 12. 2012
Deli
Tofu feta

Svež tofu je nevtralnega okusa, zato ga je treba, če hočemo dobiti lepo aromo, znati pripraviti. To je zelo preprosta obdelava tofuja, ki s fermentacijo v misoju vpije okus in slanost miso paste ter se pretvori v kremast veganski sir.

Po okusu in teksturi spominja na feto, zato ga lahko v steklenem kozarcu hranite z mediteranskimi začimbami, ki ga obogatijo z aromami grške kuhinje.

Dno manjšega krožnika v sloju pol centimetra premažite z miso pasto, in sicer v obliki kocke tofuja, ki jo želite fermentirati. Na miso položite kocko tofuja. Preostale stranice tofuja prav tako premažite z miso pasto v sloju, debelem dva centimetra. Prekrijte z gazo ali preložite v posodo s pokrovom in pustite, da v hladilniku fermentira dva do tri dni.

Po fermentaciji miso odstranite s tofuja (shranite ga in uporabite za juho ali podobno) ter tofu narežite na kocke, da bo kot feta sir. Narežite posušene paradižnike, česen pa olupite in vsak strok prepolovite. V čisto steklenko zložite nekaj kock tofuja in malo preostalih sestavin ter tako nalagajte, da napolnite ¾ steklenega kozarca. Vse skupaj prelijte z oljčnim oljem (lahko tudi s kakšnim drugim) in shranite v hladilnik. Tako pripravljen tofu lahko stoji vsaj nekaj tednov, olje, ki ostane, pa uporabite za solato ali kakšno drugo jed.

Sestavine:

  • 200 g svežega tofuja
  • 200 g ječmenovega misoja
  • 5–6 polovic sušenih paradižnikov
  • 2 žlici sušenih oliv
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica popra v zrnu
  • 4–5 strokov česna
  • 1 vejica rožmarina
  • oljčno olje

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja