Okusi sveta: Egipt

1. 7. 2011
Deli
Okusi sveta: Egipt

V Egiptu vsi in ob vsakem času jedo ful medames – kuhan bob s pikantnimi prilogami, zelenjavo in pito.

Ful medames je skromna kmečka jed, verjetno stara toliko kot faraoni, saj so v njihovih grobnicah našli tudi zrna fave.

Egipčanska fava je stročnica z različno velikimi zrni, ki je zelo podobna našemu bobu. Kuhan bob s prilogami oziroma ful medames je tradicionalni egipčanski zajtrk in hkrati nacionalna jed, ki jo čez ves dan jedo v mestih in tudi na podeželju ter prodajajo v restavracijah in na uličnih stojnicah. Egipčanski bob je treba kuhati vsaj 2 uri, zato je vse bolj priljubljen konzerviran, ki je pripravljen v 15 minutah.

Ful medames

Sestavine za 6 oseb:

  • 500 ml posušenega drobnega egipčanskega boba (fava)
  • 1 šop sesekljanega peteršilja
  • ekstra deviško olivno olje
  • 3 limone
  • sol, poper
  • 4–6 strokov česna
  • čili v kosmičih
  • zmleti kumin

Priprava:

Bob čez noč namočite v večji količini vode. Naslednji dan ga odcedite in stresite v lonec. Prilijte toliko vode, da je pokrit, in ga v pokritem loncu skuhajte do mehkega. Med kuhanjem prilivajte vodo, da so zrna ves čas pokrita. Čas kuhanja je odvisen od debeline in starosti zrn, vendar boste morali bob kuhati vsaj 2 uri. Solite ga šele, ko se zrna nekoliko zmehčajo. Na koncu odvzemite zajemalko ali dve kuhanega boba in ga dobro pretlačite skupaj z malo vode, v kateri se je kuhal. Pretlačen bob primešajte zrnju in s tem zgostite jed. Egipčani jed zgostijo tudi tako, da že na začetku kuhanja bobu dodajo pest rdeče leče.

Bob postrezite v globokih krožnikih, posutega s sesekljanim peteršiljem. Zraven ponudite začimbne dodatke, ki si jih lahko vsak dodaja po okusu: steklenico olivnega olja, na krhlje zrezane limone, sol in poper ter dve skodelici sesekljanega česna – eno začinite s čilijem in drugo s kuminom. Bob jejte tako, da zrna z vilicami rahlo strete, saj tako vsrkajo omako in začimbe. K bobu lahko ponudite tudi
trdo kuhana jajca, paradižnik, kumare, mlado čebulo in olive. Jed sicer tradicionalno postrežejo z arabskim kruhom pita, vendar bo lepinja ravno tako dobra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja