Hrana s terapevtskim učinkom

26. 5. 2013
Deli

Kadar ste živčni, potrti in jezni, pokukajte v kuhinjo. Uživanje v hrani, ki jo imamo radi, še kako pomirja. Nasmeh na obraz lahko prikličejo slastni obloženi kruhki, sladica, topel napitek ... Pomembno je le, da jed med pripravo začinimo s ščepcem ljubezni.

Angleški izraz comfort food ne označuje le hrane za tolažbo, ki jo, zaradi tak­šnega prevoda, povezujemo s prizori iz filma Dnevnik Bridget Jones ali s kakšnimi drugimi ameriškimi filmi, v katerih se ženske v pižamah pred televizijo dušijo v solzah in bašejo z velikimi količinami sladoleda.

Obkrožajo jih papirnati robčki, kopalni plašč, odejica, plišasta igračka in odprt dnevnik, pokapan s svežimi solzami. Osebno takšnih scen ne sprejemam z negativnostjo, saj sem jih nekaj preživela tudi sama, predvsem po razpadu ljubezenskih zvez. Takšni trenutki so mi prinesli olajšanje in nenazadnje tolažbo.

Nostalgija

Hrana za tolažbo je lahko tudi na hitro pripravljena jed, s katero bi se radi nagradili, si izboljšali razpoloženje ali pa z njo proslavili obletnico pomembnega dogodka, kot je rojstni dan ljubljene mame ali babice, ki je ni več med nami, a jo nosimo v srcu. V tem primeru bo hrana, pripravljena tako, kot jo je ona pripravljala za nas, ko smo bili še otroci, iz nas zagotovo izmamila vzdihljaj nežnosti in na dan privlekla občutja, polna radosti.

Raziskave so pokazale, da so ženske bolj nagnjene k sladkarijam, medtem ko so moški ljubitelji jedi na žlico, pršuta, vina in dobrega sira. Po stresnem delovnem dnevu si vsak rad privošči poslastico, ki v njem vzbudi vsaj trenutni občutek ugodja.

Dobro razpoloženje

Ameriški znanstveniki so raziskovali, zakaj je hrana za tolažbo, ki je ponavadi zelo kalorična, mastna in polna sladkorja, tako zelo privlačna. Ne glede na to, zakaj si jo zaželimo – zaradi domotožja, žalosti, ali pa zato, ker se želimo nagraditi – se rezultati v glavnem ne razlikujejo. Najprej se zaradi svojevrstnega terapevtskega učinka spremeni naše razpoloženje, toda na koncu ponavadi sledijo občutki krivde.

Raziskovalci so odkrili, da je občutek krivde bolj prisoten pri ženskah kot pri moških. Težava naj ne bi bila v sestavinah in v kalorični vrednosti zaužite hrane za tolažbo, temveč v količinah in razlogih za njeno uživanje. Vse se konča pri življenjskem slogu in ljubezni do sebe oziroma pri poznavanju lastnih potreb, slabosti, nagnjenj in pri telesni dejavnosti, potrebi po skrbi za last­no telo. Da je stvar le v pravem ravnotežju, pravi celo Oprah Winfrey.

Terapevtske učinke so v prej omenjeni raziskavi zaznali tudi pri starej­ših osebah in depresivnih bolnikih. Po tolažilnem obroku – pa naj je bila to kurja juhica ali čokoladna torta s smetano, odvisno od želja posameznika – so bili udeleženci raziskave bolje razpoloženi. Nekateri bolniki so celo izjavili, da se počutijo kot ozdravljeni.

Podobnih primerov ne manjka niti v mojem življenju. V času, ko sem še živela s sostanovalkami, je imela ena od njih pravi obred, ki sem ga v svoje življenje začela uvajati tudi sama, predvsem v dneh, ki so se zdeli bolj sivi, včasih že kar črni.

V natikačih

Moja sostanovalka je vsakokrat, ko se je počutila potrto, osamljeno, brezvoljno ali občutljivo, oblekla domačo haljo ter obula natikače s petko in pernatim našitkom na mestu, kjer so ven pogledali nožni prsti. Zavlekla se je v kuhinjo in si pripravila svojo najljubšo tolažilno hrano: ovseni zdrob na ovsenem, riževem ali sojinem mleku z dodatkom vaniljinega sojinega pudinga. Včasih je dala noter še žlico domače marelične, malinove ali figove marmelade.

S skodelico te tople jedi je zlezla pod odejo in si zavrtela priljubljeno zgoščenko, film ali kakšno japonsko risanko, ki jih je imela rada. Na postelji so ji delale družbo priljubljene knjige in plišaste igračke iz otroštva. Njena soba je bila nasproti vhodnih vrat, vrata pa je imela vedno le priprta. Kadar sem prišla v stanovanje, sem pokukala v njeno sobo in, ko sem jo našla v opisanem stanju, sem vedela, da njen dan ni bil ravno najlepši.

Včasih sva tudi malo poklepetali, a ta stanja je največkrat prebrodila kar sama. To, da si je znala tako ugoditi, si pričarati ozračje, ki jo je ozdravilo, me je navdušilo. Imela je zelo naporno in odgovorno službo ter malo prostih dni, vendar se temu obredu, ki ji je pomagal prebroditi težka obdobja, ni odrekla. Vsekakor je to pozitiven primer uživanja hrane za tolažbo in to ne le za ljubitelje zdrave hrane ali mlečnega zdroba. Moja različica 'Karline papice', kot sem to jed poimenovala, ko sem recept razlagala prijateljici, ki se je odločila narediti konec svoji odvisnosti od čokolade, vsebuje malo kakava v prahu, maline ali zrnje granatnega jabolka, odvisno od sezone. Ponavadi jo jem pozimi ali poleti: pozimi za tolažbo, poleti za sladico.

Recepte, ki sem jih pripravila, sem izbrala skladno z lastnimi nagnjenji, iz katerih se zlahka razbere pripadnost zgoraj omenjeni statistični skupini žensk, ki se rade pocrkljajo ali nagradijo s sladkimi delikatesami. Da vse skupaj ne bi bilo preveč osebno, sem dodala še en slan recept.

RECEPTI

Babičin rižev puding z vanilijo in karamelnim prelivom (za 4 osebe)

100 g riža • 315 ml polnomastnega mleka • 60 ml sladke smetane • ½ stroka vanilje • 50 g sladkorja

Za karamelo: 100 g sladkorja • 2 žlici vode • sok 1 limone

Puding:  Riž sperite pod hladno vodo. V srednje veliko posodo dajte riž, mleko, smetano in strok vanilje. Na majhnem ognju kuhajte od 20 do 30 minut, pri tem pa nenehno mešajte. Dodajte sladkor, premešajte in odstavite z ognja. Puding razdelite v skodelice, v katerih ga boste postregli, in pripravite karamelo.

Karamela: V posodo dajte sladkor in vodo ter počasi kuhajte, da zmes postane zlato rumene barve. Postopno dodajajte limonin sok in mešajte, dokler ne dobite goste zmesi. Odstavite z ognja, pustite, da se ohladi, nato pa s karamelo prelijte puding, ki je že v skodelicah za postrežbo.

Karlina papica (za 1 osebo)

skodelica ovsenega zdroba • 3 dl ovsenega, sojinega ali riževega mleka • sojin puding z vaniljo • žlica marmelade iz jagod, malin, borovnic, fig, rabarbare, sliv, robid ali gozdnih sadežev • kakav v prahu • borovnice, maline ali zrnje granatnega jabolka

Segrejte mleko in vanj, preden zavre, vsujte skodelico ovsenega zdroba. Vztrajno in enakomerno mešajte, da dobite homogeno zmes in se izognete grudicam. Zmes zlijte v priljubljeno skodelico ali kozarec in čez prelijte sojin puding z vaniljo. Dodatke dodajajte po želji in skladno s trenutnim razpoloženjem.

Obloženi kruhki s štirimi vrstami sira (za 3–4 osebe)

francoska štruca • svež kravji sir • 2 trikotnika camemberja • kozji sir za mazanje • mocarela • trikotnik rokforja za mazanje • oljčno olje • groba sol (po možnosti solni cvet) in • mleti poper • svež timijan in bazilika

Za okras in kot dodatek: kapre, majhni paradižniki in majhne kisle kumarice

V posodi zmešajte sire in začimbe. Segrejte ponev ali posodo z debelejšim dnom, namaščeno z maslom ali oljčnim oljem. V segreto posodo dajte mešanico sirov, ki naj se na počasnem ognju stopijo. Medtem pečico segrejte na 180 stopinj. Ko se siri raztopijo, z zmesjo namažite rezine francoske štruce. Ognjevaren pekač namastite z oljčnim oljem in po njem razporedite rezine francoske štruce. Vse skupaj prelijte z oljčnim oljem in posujte s ščepcem soli ter postavite v pečico. Ko kruh pozlati, sir pa se še zmehča, vzemite iz pečice in postrezite na svojem najljubšem krožniku ali pladnju. Ob teh mastnih, hrustljavih in slastnih kruhkih bo kozarec rdečega vina več kot dobrodošel.

Kruhki z banano, praženimi orehi in kikirikijevim maslom (za 6–8 oseb)

115 g praženih orehov • 245 g bele moke T-500 • 150 g belega kristalnega sladkorja • žlička pecilnega praška • ¼ žličke jedilne sode • ¼ žličke soli

• žlička cimeta • 2 veliki jajci, rahlo razžvrkljani • 113 g stopljenega in ohlajenega masla • 3 velike olupljene banane (okrog 450 g), dobro pretlačene s paličnim mešalnikom • žlička izvlečka vanilje

Pečico segrejte na 180 stopinj. Po papirju za peko, s katerim ste obložili dovolj velik ognjevaren pekač, razporedite orehe in jih pecite od 8 do 10 minut. V veliko skledo dajte moko, sladkor, pecilni prašek, jedilno sodo, sol, cimet in orehe. V srednje veliko skledo dajte pretlačene banane, jajca, stopljeno maslo in vaniljo. Mokre sestavine počasi premešajte in jih stresite v posodo s suhimi. Zmes mora biti napol tekoča in lepljiva, zato je ne mešajte predolgo. Prelijte jo v večji model za peko ali v več manjših.

Pri 180 stopinjah pecite od 55 do 60 minut, da kruh zlato porjavi in da lesena palčka, ki jo vanj zabodete, iz kruha pride suha. Postrezite toplo z domačim kikirikijevim maslom.

Za domače kikirikijevo maslo:

400 g arašidov v lupini • sol • med • arašidovo, sezamovo ali sončnično olje

Če se vam arašidov ne ljubi luščiti, kupite očiščene, nepražene in nesoljene ter jih na hitro prepražite kar na ponvi. Pražene arašide z žlico arašidovega olja (lahko tudi sezamovega ali sončničnega), žlico grobo mlete soli ter žlico in pol medu pretresite v mešalnik. Mešajte, dokler zmes ne postane enakomerno gosta. Če nimate mešalnika, arašide in druge sestavine pretlačite s paličnim mešalnikom. Dobili boste zmes s koščki kikirikijev, kar tudi ni slabo. Takšen namaz je na kruhu, bananinem kruhu, na kolačkih ali pa kar kot samostojni posladek na žličko še toliko boljši. Hranite ga v malem hladilniku kot navadno maslo. Rok trajanja je do dveh mesecev.

Čokoladna krema z viskijem (za 6–8 oseb)

6 velikih rumenjakov • 60 ml medu • 125 ml polnomastnega mleka • 250 ml sladke smetane • 180 g čokolade za kuhanje • 3 žlice viskija

V veliki posodi razžvrkljajte rumenjake in jih zmešajte z medom. V drugo posodo vlijte mleko in smetano ter kuhajte do vretja. Posodo odstavite z ognja in dodajte čokolado. Mešajte, da se čokolada popolnoma raztopi. Čokoladno zmes prelijte čez rumenjake z medom. Mešajte, dokler se sestavine ne združijo v homogeno zmes. Dodajte viski in še malo pokuhajte. Zmes prelijte v ognjevarne skodelice, v pekač zlijte vročo vodo, vanjo postavite skodelice in vse skupaj postavite v pečico, segreto na 180 stopinj. Peče naj se od 30 do 40 minut. Skodelice s kremo vzemite iz pekača in pustite, da se ohladijo na sobno temperaturo. Ohlajene postavite v ameriški hladilnik vsaj dve uri pred postrežbo.

Tekst: Jelena Iva Nikolić