Naravno obarvani pirhi

3. 4. 2015
Deli
Barvanje jajc je mogoče čisto brez kemije!

Najbolj znan in razširjen način naravnega barvanja jajc je s čebulno lupino. Od barve čebulne lupine je odvisno, kakšne barve bodo pirhi:

  • z lupino rdeče čebule bodo pirhi čudovite temno rdeče barve,
  • z lupino rjave čebule pa rumeno rjave.

 

Peteršilj: 1 Sesekljajte 250 g peteršilja in ga približno 30 minut kuhajte v litru vode.
2 V ohlajen prevretek za približno 30 minut položite trdo kuhana in s hladno vodo oplaknjena jajca.
Namig: jajca najprej temeljito zdrgnite s kisovo vodo in barva se bo tako lepše prijela.
Uporabljajte jajca iz talne reje. Njihova lupina je debelejša in močnejša.

Rdeče zelje: 1 250 g nastrganega rdečega zelja približno 40 minut kuhajte v litru vode. Nato sledi 2. korak (kot pri peteršilju).

Rdeča pesa: 1 Zmešajte 250 ml soka rdeče pese in ¾ litra vode. Nato sledi 2. korak (glej zgoraj).

Kamilice: 1 Približno 20 g kamilic ali kamiličnega čaja kuhajte približno 20 minut. Nato sledi 2. korak.

Uporabite lahko tudi kurkumo ali žafran, ki dajeta lepo rumeno barvo, slezov čaj, ki jajca obarva nežno rožnato, špinačo, ki obarva zeleno, in sok bezgovih jagod, ki obarva modro.

Postopek:

Jajca položite v lonec, dodajte naravno barvilo, jih prelijte z vodo in kuhajte približno 10 minut. Pirhi bodo imeli lep sijaj, če boste ohlajene premazali z maščobo. Na kosem vate kanite nekaj olja in z njim obdrgnite pirhe. Lahko jih obdrgnete tudi s koščkom slanine.

Namig: Da bo barva intenzivnejša, za pirhe izberite jajca, ki imajo čim bolj svetlo lupino. V velikonočnem času lahko kupite tudi posebna jajca za pirhe, ki imajo popolnoma belo lupino.