1001 izum, odkritja zlate dobe islamske kulture

2. 4. 2015
Deli
1001 izum, odkritja zlate dobe islamske kulture

Na Gospodarskem razstavišču je od 2. aprila na ogled izjemna razstava z naslovom 1001 izum, odkritja zlate dobe islamske kulture. Primerna je za vse generacije, ogledate si jo lahko do 2. julija 2015, vse dni od 9. do 20. ure.

Veliko sodobnih stvari izhaja iz islamske civilizacije, pa tega ne vemo. Recimo način, kako jemo, planinarjenje, mnogo receptov za juhe, vonjave, algebra ... Tudi preproste stvari, kot so očala, izhajajo od tam.

"Prioriteta razstave 1001 izum je v tem, da spodbudimo otroke k temu, da so znanstveniki. Vse družbe imajo enake težave, ni dovolj otrok, ki se želijo ukvarjati z znanostjo, ker se jim ne zdi dovolj vznemirljiva. Naše delo je, da jim matematiko, medicino, znanost ... približamo in naredimo vznemirljive," pravi direktor marketinga blagovne znamke in razstave 1001 izum Junaidu Bhattiu.

1001 izum je vodilna, mednarodno priznana razstava o odkritjih zlate dobe islamske civilizacije in njenih prelomnih vplivih na področja znanosti, tehnologije in kulture. Ta doba je trajala skoraj 1000 let: od 7. do 16. stoletja. Razprostirala se je od Španije do Kitajske. Prelomna odkritja te dobe so pustila neizbrisen pečat našemu današnjemu svetu.

Ekipa uglednih izvedencev za različna področja znanosti je pripravila razstavo, ki nam strokovno in verodostojno približa pomembno, a sodobnemu človeku odmaknjeno, predvsem pa zastrto dediščino izjemnih osebnosti, tudi žensk, različnih veroizpovedi in kultur iz civilizacije, ki se je razprostirala od Španije do Kitajske. Predstavljena so prelomna odkritja, ki so pustila neizbrisen pečat našemu današnjemu svetu.

Razstava 1001 izum je sestavljena iz sedmih sklopov: iz sklopa dom, kjer med drugim lahko občudujemo znano vodno uro v obliki slona, kako se je igra šah razširila iz Indije, kako je nastala zobna krema; iz sklo­pa trg predstavitev predhodnikov vodnih koles, destilacijskega postopka z mlinom na veter, papirjem ... V sklopu šola spoznamo korenine različnih jezikovnih skupin, razvoj desetiškega sistema, odkrijemo, da je prvo univerzo leta 859 ustanovila Fatima al Fihri.

V sklopu zdravje se med drugim predstavlja 'knjiga vode', v kateri so na 900 straneh klasificirani medicinski izrazi. Sklop mesto razkriva, da je že takratna civilizacija poznala ulično razsvetljavo. Morda je poleg sklopa vesolje najbolj zanimiv sklop svet, kjer med drugim izvemo, kako je bila odkrita skrivnost mavrice.

Več o razstavi: www.1001izum.si

Novo na Metroplay: Duhovne zlorabe in psihološke manipulacije | Zmago Švajncer Vrečko