Zakaj me zanima leto 2012?

2. 11. 2011
Deli
Zakaj me zanima leto 2012?

O 'usodnem' letu 2012 je za revijo Lisa pred časom napisala poseben blog tudi Miša - mama petih sinov in vedno nasmejana športnica.

Povzemamo njeno zanimivo razmišljanje ...

Zakaj me zanima leto 2012?

"Če morda še niste slišali ali pa ste to o letnici 2012 preslišali (pravijo, da naj bi bila prelomna, apokaliptična, apokalipso pa razumem v njenem izvornem pomenu – kot razsvetljenje), potem vam predlagam, da malo pobrskate in postanete izobraženi ali celo razsvetljeni (ko vas nekaj resnično zanima, se kocke sestavljajo skoraj same).

Potem ko sem prejšnji teden v prilogi nekega časopisa prebrala intervju z zanimivim človekom, sodobnim gurujem, o spremembah, ki naj bi se zgodile leta 2012, je sledila ploha informacij. Brat mi je prinesel knjigo, ki govori o tej temi, prijateljica, s katero se slišiva dvakrat letno in živi v Mehiki, mi je poslala povzetek razmišljanja južnoameriških Majev, ki ji je prišel 'pod tipke'… Vse se je zgodilo spontano. Moje notranje razmišljanje je priklicalo enako misleče.

Razmišljam. Če lahko preprosta misel, ena sama, prikliče in poveže nekaj ljudi, kaj lahko stori milijon enako mislečih? Sproži cunami? Premika gore?

Nekaj takšnega naj bi se zgodilo konec leta 2012. Toda kaj? Če sploh kaj?

Nekako težko je preprosto verjeti. Ljudje smo nagnjeni k oprijemljivim stvarem; k tistemu, kar vidimo, otipamo, vonjamo. Do imaginarnega imamo (še vedno) vzvišen odnos, čeprav sta v sodobnem svetu imaginarno in oprijemljivo vse bolj prepletena. Morda zato počasi kot realnost sprejemamo tudi domišljijski svet, svet znanstvene fantastike … Včerajšnja fantastika je danes realnost. Današnja fantastika bo realnost jutri. In tako naprej v krogih, ciklih …

Zakaj me zanima leto 2012?

Ker bo tu že jutri. Ker sem del tega časa. Ker me zanimajo spremembe. Tiste zunaj in tiste znotraj – človeka, namreč. Ker je sprememba konstanta in pomeni razvoj. Ker me zanima, kam gremo in kako. Ker me zanima sodelovanje in ker verjamem v mir in človeško pamet.

In ker verjamem, da bo apokalipsa, ki jo povezujejo z letom 2012, imela grški pomen, in ne sodobne interpretacije. Da bo prinesla razsvetljenje, in ne konca sveta. Da bomo razumeli, čemu služi tistih 98 odstotkov možganskih celic, ki jih trenutno ne uporabljamo.

Preprosto verjamem!"

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez