Dogodki leta 2012

13. 2. 2012
Deli
Dogodki leta 2012

Pred koncem sveta še olimpijske igre, popolni sončni mrk in EP v nogometu. Gospodarske napovedi za leto 2012 niso najboljše oziroma so bolj črne, kot so bile lani. Zato pa se v težkih časih krepi solidarnost.

Evropska unija je leto 2012 proglasila za evropsko leto aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami.

A to še ni nič, večinoma vsi govorijo le o 21. decembru, ko naj bi se po sodobnih interpretacijah mezoameriškega koledarja dolgega štetja zgodil konec sveta. Te segajo od napovedi apokalipse (oz. sodnega dne v krščanstvu) do 'new ageovskega' verovanja v spiritualno preobrazbo človeštva na 'višji nivo stvarstva', ki naj bi se zgodila takrat. Ja, čaka nas naporno leto, a kljub temu bo nekaj priložnosti za slavja. Če nič drugega, bo več prostih dni kot v odhajajočem letu 2011.

Januar

Od 13. do 22. januarja se bodo v Innsbrucku v Avstriji odvijale prve mladinske olimpijske igre.

31. januarja bo mimo Zemlje, no, še vedno na varni razdalji, priletel drugi največji blizuzemeljski objekt – 433 Eros (velikost 13 × 13 × 33 km). Eros je bil med prvimi asteroidi, ki ga je obiskalo vesoljsko plovilo, prvi, ki ga je plovilo obkrožilo in mehko pristalo na njem. Nasina sonda NEAR Shoemaker se je na Erosov tir utirila leta 2000, ga obkrožila, poslikala več slik njegovega površja, 12. februarja 2001 ob koncu odprave pa je s pomočjo raketnega pogona pristala na njem. Simulacije nakazujejo, da bo lahko Eros prečkal Zemljin tir v dveh milijonih let.

Februar

6. februarja bo kraljica Elizabetha II praznovala diamantno obletnico svojega vladanja ter 60. obletnico, odkar je postala vodja skupnosti narodov Commonwealth.

Marec

1. marca leta 1912 je Albert Berry prvič skočil s padalom iz premikajočega se letala. Torej letos slavimo 100 let skokov s padalom, kot jih poznamo danes.

April

17. aprila bodo ZDA umaknile vojaško kontrolo nad Južno Korejo, ki je trajala kar 50 let. Zdaj bo vojaška kontrola kombinirana, saj bodo v njej sodelovale tako vojne sile ZDA kot Južne Koreje.

Maj

Od 12. maja do 12. avgusta bo v Yeosu (Južna Koreja) svetovna razstava EXPO 2012.

20. maja bo sončni mrk, ki bo najbolje viden iz severne Kitajske in Kalifornije.

Junij

6. junija bo predzadnji prehod Venere v tem stoletju. Naslednji prehod se bo zgodil med letoma 2117 in 2125.

18.–23. junija bo na univerzi Cambridge konferenca v čast matematika, računalniškega znanstvenika in kriptografa Alana Turinga. Zadnji dan konference bi Turing slavil svoj 100. rojstni dan.

Julij

27. julija bo potekala slovesnost ob odprtju poletnih olimpijskih iger v Londonu, ki se bo začela ob 20.30. London bo postal prvo mesto, ki je olimpijske igre gostil kar trikrat.

Avgust

Od 6. do 20. avgusta je načrtovano, da bo znanstveni laboratorij Mars pristal na Marsu.

12. avgusta bo potekala zaključna slovesnost olimpijskih iger v Londonu.

November

6. novembra bodo hkratne volitve za predsednika ZDA in predstavnike obeh domov ameriškega kongresa.

13. novembra bo popolni sončni mrk odlično viden iz severne Avstralije in z Južnega Pacifika.

December

21. december - po majevskem koledarju smo trenutno v obdobju zadnje, pete ere. Naša era bo videla svoj konec točno 21. decembra 2012, in kot velja za vse prejšnje, bo tudi ta v znamenju hudih podnebnih in okoljskih sprememb, ki bodo posledica zamenjave zemeljskega magnetnega pola, kar je posledica premika zemeljske osi.

Ena od napovedi o koncu sveta trdi: Pred katastrofo bo Zemlja tri dni zavita v popolno temo in 21. 12. 2012 je dan, ko naj bi se vrtenje Zemlje ustavilo za točno 72 ur, potem pa naj bi se začela vrteti v nasprotno smer. Posledice teh 72 ur mirovanja so seveda številne – kot prvo velja omeniti inverzijo magnetnega polja, ki ji sledijo klimatske in seizmološke anomalije.

31. decembra bo konec ciljnega obdobja kjotskega protokola.

Drugi dogodki

Leto 2012 bo Slovenija nazdravila kar nekaj 20. obletnicam vzpostavitve diplomatskih odnosov – z Avstrijo, Italijo, Nemčijo, Japonsko, ZDA ...

Kitajska bo v vesolje poslala vesoljno plovilo Kuafu.

V letu 2012 bo minilo 100 let od rojstva Bojana Adamiča, skladatelja, aranžerja, dirigenta, fotografa. Organizirano mladinsko popotništvo na Slovenskem bo v letu 2012 obeležilo svojo 120. obletnico.
26. novembra 2012 bi 100. rojstni dan praznoval dramatik Eugène Ionesco.

 

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez